Аналіз на HBsAg або австралійський антиген

11.09.2023 441 5.0 0
Аналіз на HBsAg або австралійський антиген

Аналіз на HBsAg − це тест на виявлення австралійського антигену гепатиту В. Дослідження використовується для виявлення інфікування гепатитом В. Допомагає діагностувати захворювання в гострій або хронічній формі. HBsAg – це поверхневий антиген збудника гепатиту B – вірусу HBV.

 

Важливість дослідження на HBsAg в діагностиці гепатиту B

Гепатит В − це заразна вірусна інфекція, яка сильно впливає на печінку. Вона викликає запалення органа та може призвести до серйозних ускладнень. Захворювання передається через контакт із кров'ю або іншими біологічними рідинами інфікованої людини. Потенційно можливими шляхами зараження є спільне використання голок, незахищений секс, передача від матері до новонародженого. Проте інфекція не передається через сумісне використання предметів побуту та крапельно-дихальним шляхом. 

Симптоми гепатиту В можуть варіювати, але основні з них включають наступне: 
  • втома;
  • жовтяниця (пожовтіння шкіри та очей); 
  • темний колір сечі; 
  • біль у животі; 
  • втрата апетиту; 
  • нудота та блювання. 
Інші можливі симптоми − загальна слабкість, біль у суглобах, ознаки грипу, свербіж шкіри. Важливо пам'ятати, що деякі люди можуть переносити інфекцію без явних симптомів, тому рекомендується проводити регулярні медичні обстеження та тести для виявлення гепатиту В.

Патологія може протікати в гострій формі або перейти в хронічну стадію. Гепатит B здатний спровокувати розвиток цирозу, раку печінки та інші серйозні ускладнення. Саме тому важливо своєчасно діагностувати захворювання та розпочати лікування. Аналіз на HBsAg допомагає не лише правильно встановити діагноз, але й визначити збудника хвороби, що важливо для підбору ефективної програми терапії. Більше про важливість лабораторного дослідження та вартість виконання аналізу на HBsAg (австралійський антиген гепатиту В) можна дізнатися за посиланням https://nikolab.com.ua/uk/prices/1137-2/.
Аналіз на HBsAg або австралійський антиген

Коли та для чого проводять аналіз?

Лабораторне дослідження на визначення поверхневого австралійського антигена виконується з такою метою: 
  • для діагностики гепатиту B, в тому числі й при відсутності симптомів; 
  • для профілактичного моніторингу захворювання, особливо у людей з групи ризику; 
  • для визначення типу патології – гостра чи хронічна форма; 
  • для контролю лікування хронічної інфекції; 
  • для перевірки відсутності інфекцій у донора крові або органу. 
Також аналіз проводиться через певний час після вакцинації, щоб визначити, чи виробився в організмі необхідний імунітет.

Призначити дослідження лікар може при появі симптомів, які вказують на розвиток гепатиту B в гострій формі. Періодично проводиться аналіз для людей у групі ризику. Перш за все це такі категорії:
  • медпрацівники;
  • чоловіки з нетрадиційною статевою орієнтацією;
  • люди, у яких був незахищений статевий контакт;
  • хворі СНІДом;
  • люди, які народилися в регіонах з високим розповсюдженням інфекції.
1-2 рази на рік діагностика проводиться пацієнтам з хронічним гепатитом B для контролю перебігу захворювання та корекції лікування при необхідності, а також перед будь-яким переливанням крові. Крім того, аналіз призначається вагітним та людям, які не робили щеплення.

Якщо виникла необхідність здати аналіз на HBsAg, зробити це швидко та недорого можна в лабораторії Ніколаб https://nikolab.com.ua/uk/. Для дослідження використовується венозна кров. Здати біоматеріал можна в лабораторії або викликати медсестру додому для забору крові.
 

Особливості підготовки 

Спеціальна підготовка до здачі аналізу на австралійський антиген не потрібна. Єдина рекомендація, якої слід дотримуватися, полягає в тому, що перед здачею крові необхідно хоча б півгодини не палити. 

Позитивний результат дослідження вказує на наявність інфікування, проте інтерпретацією та подальшою тактикою повинен займатися виключно лікар. Він також зможе підібрати комплексну та ефективну програму лікування.

 
 
Аватар yosypkorol Yosyp Korol
Главред/Youtube03



Комментарии (0)
avatar