Опорна кран-балка: особливості та переваги

22.04.2023 79 5.0 0
Опорна кран-балка: особливості та переваги
Кран-балки широко використовуються на вітчизняних виробничих та ремонтних підприємствах практично всіх галузей промисловості, будмайданчиках, а також на складах та логістичних комплексах тощо. Варто зазначити, що «кран-балка» - так би мовити, народна назва, а згідно з офіційною класифікацією – це мостові однобалочні крани, які мають спрощену конструкцію та розраховані на роботу з вантажами, маса яких не перевищує 16 тонн. Головними перевагами кран-балок є простота конструкції та експлуатації, компактність, менша вага і, як наслідок, - нижча ціна кран-балки у порівнянні з іншими видами кранової техніки. Кранбалки, як і будь-які інші мостові крани, принципово поділяються на два типи: опорні та підвісні. При цьому кран-балка опорна у порівнянні з підвісним аналогом відрізняється підвищеною стійкістю, довговічністю та безпекою. Це пояснюється ключовою конструктивною особливістю опорних кранів – наявністю опор, на яких кріпляться підкранові колії (рейки), по яких переміщається міст крана з прикріпленим до нього вантажопідйомним пристроєм (як правило, електричним талем). Ці опори виготовляються з металу або залізобетону і встановлюються через певні проміжки з кожного боку робочого майданчика. Завдяки наявності опор знижується і рівномірно розподіляється навантаження на рейки. Також опори дозволяють встановлювати та використовувати мостові опорні однобалочні крани (кранбалки) на відкритих майданчиках, у той час як підвісні моделі через їх конструктивні особливості можна застосовувати лише у приміщеннях. Однак установка опор призводить і до певних недоліків, зокрема:
  • захаращується робочий майданчик;
  • утворюються «мертві» зони, практично недоступні для обслуговування;
  • для оператора-кранівника утруднюється огляд майданчика;
  • підвищується вартість кранбалки в цілому.

Як вантажопідйомний пристрій на кран-балках зазвичай застосовують електричні талі (тельфери). Співробітниками ТОВ «Київський завод підіймально-транспортного обладнання» було проведено порівняльний аналіз технічних можливостей електроталів, що випускаються різними провідними виробниками, внаслідок чого вибір було зроблено на користь продукції концерну PodemCrane (Болгарія). Варто зазначити, що для комплектації кранбалок на КЗПТО використовуються не тільки електроталі, а й кінцеві балки, а також мотор-редуктори виробництва концерну PodemCrane (Болгарія). А електрообладнання та інші деякі комплектуючі (зокрема, частотні приводи переміщення крана) для кранів київських кранобудівників постачає знаменита французька компанія Schneider Electric.

Завдяки такому прагматичному та зваженому підходу до комплектації, на КЗПТО досягли того, що їхні кранбалки практично за всіма техніко-експлуатаційними параметрами не поступаються кращим світовим аналогам (і це про досить помірній вартості). За матеріалами сайту КЗПТО – kzpto.com.ua
Аватар yosypkorol Yosyp Korol
Главред/Youtube03



Комментарии (0)
avatar