Ігрові можливості телевізорів: що таке VRR, QMS, QFT, ALLM

25.08.2023 253 5.0 0
Ігрові можливості телевізорів: що таке VRR, QMS, QFT, ALLM
Сучасні моделі телевізорів містять у собі низку функцій, розроблених для оптимізації ігрового процесу. Однак не всі вони зрозумілі звичайним користувачам. Розшифровуємо абревіатури VRR, QMS, QFT і ALLM, і розбираємося, як працюють ці технології.

VRR — плавність зображень без розривів

Variable Refresh Rate — функція, що дає змогу телевізору динамічно підлаштовувати свою частоту оновлення до частоти кадрів на виході ігрової приставки або комп'ютера. Що це дає? Плавне та реалістичне зображення без ривків і тремтіння, оскільки екран не оновлюється частіше, ніж потрібно.

VRR не є єдиною технологією, а радше загальною назвою для різних форматів змінної частоти оновлення. Найвідомішими з них вважаються FreeSync і G-Sync, які розроблені компаніями AMD і NVIDIA відповідно. FreeSync і G-Sync сумісні з відеокартами та моніторами цих же виробників, а також з деякими телевізорами. Наприклад, моделі Samsung QLED підтримують FreeSync, а телевізори Xiaomi Mi OLED TV Mi OLED TV працюють з G-Sync. Крім того, є ще один формат — HDMI Forum VRR. Він підтримується всіма пристроями з HDMI 2.1.
 

QMS — жодного чорного екрана

Quick Media Switching дає змогу телевізору швидко адаптуватися до зміни роздільної здатності або частоти кадрів від різних пристроїв без затримки та чорного мерехтіння. Це забезпечує комфортний перехід між різними типами контенту, наприклад, від фільму в 4K 60 Гц до гри в 1080p 120 Гц або навпаки.

QMS працює спільно з VRR, оскільки обидві функції залежать від частоти оновлення екрана. Однак для роботи QMS потрібна підтримка пристрою-джерела. Тому не всі телевізори з HDMI 2.1 можуть використовувати QMS. Наприклад, консолі PlayStation 5 і Xbox Series X підтримують функцію, а комп'ютери — поки що ні.
Ігрові можливості телевізорів: що таке VRR, QMS, QFT, ALLM

QFT — низька затримка для змагальних ігор

Quick Frame Transport дозволяє телевізору скоротити час відображення кадру на екрані після його отримання від пристрою. У такий спосіб зменшується затримка введення (input lag), що дає перевагу гравцям в онлайн шутерах, файтингах та інших динамічних іграх із супротивниками.

QFT досягається завдяки збільшенню швидкості передачі даних по кабелю HDMI 2.1. Це не впливає на якість зображення, а тільки на швидкість його виведення на телевізор. Як і у випадку з QMS, для використання QFT необхідна підтримка на стороні консолі або ПК.
 

ALLM — безшовний ігровий режим

Auto Low Latency Mode — набір алгоритмів, що дає змогу телевізору автоматично перемикатися в ігровий режим із низьким рівнем затримки в разі виявлення сигналу з консолі. 

Принцип роботи ALLM складається з двох етапів:
  1. Консоль повідомляє телевізору, що вона ввімкнена в ігровий режим.
  2. Телевізор відповідно активує свій ігровий режим. 
Завдяки цьому вам не потрібно вручну змінювати налаштування панелі щоразу, коли ви хочете грати або дивитися фільм.

Функції VRR, QMS, QFT і ALLM дають безліч переваг для ігрового досвіду на телевізорах. Вони роблять зображення більш плавним, чітким і реалістичним, а також створюють приємний ігровий досвід.

 
 
Аватар yosypkorol Yosyp Korol
Главред/Youtube03



Комментарии (0)
avatar