Антиоксиданти — «чарівна паличка» проти процесів старіння

22.03.2023 280 0.0 0
Антиоксиданти — «чарівна паличка» проти процесів старіння
Однією з найголовніших причин старіння та розвитку онкологічних захворювань й проблем із серцем є окислювальний стрес. Він зазвичай виникає через накопичення великої кількості вільних радикалів в організмі людини. Протистояти такому накопиченню допомагають антиоксиданти, які й забезпечують захист організму від старості та хвороб.
 

Антиоксиданти та їх основні функції

Загалом антиоксидантами називаються сполуки, які захищають людський організм від руйнівної дії радикалів. Частину з них генерують клітини нашого тіла, а інша надходить з продуктів харчування. Загалом вони можуть міститися у продуктах як рослинного, так і тваринного походження.

Антиоксиданти запобігають або зменшують ушкодження, які можуть бути спричинені процесом окислення (загалом він виникає в тих випадках, коли кількість вільних радикалів значно зростає під дією різних чинників: поганої екології, токсинів, шкідливих звичок тощо). Дієта з високим вмістом антиоксидантів значно знижує ризик розвитку різних захворювань.

Додаткова потреба в антиоксидантному захисті може виникати з різних причин. Наприклад, вона актуальна для жителів мегаполісів, людей похилого віку та тих, хто проживає в регіонах зі складною екологічною обстановкою. Втім варто розуміти, що окислювальний процес може виникати й у молодому віці через нездоровий спосіб життя, а також шкідливі звички.

Загалом антиоксиданти виконують наступні функції:
  • захист клітин від негативного впливу вільних радикалів;
  • зменшення запалення в організмі;
  • покращення роботи імунної системи;
  • запобігання психологічному стресу та загальне покращення настрою;
  • підтримка здоров’я шкіри та волосся;
  • захист серцево-судинної системи та протидія ризику виникнення ракових захворювань.
Антиоксиданти — «чарівна паличка» проти процесів старіння

5 потужних природних антиоксидантів

Існує велика кількість різних антиоксидантів (загалом їх понад восьми тисяч видів). У нашій підбірці ми розглянемо найпотужніші варіанти, які мають велике значення для здоров’я людини. Зокрема мова йде про:
  • вітамін С — він покращує роботу імунної системи та дозволяє зміцнити серце. Велика його кількість міститься в броколі, кольоровій капусті, томатах, цитрусових та полуниці;
  • вітамін Е — сприяє омолодженню та покращенню стану шкіри та волосся. Крім цього, він відповідає за здоров'я очей та гостроту зору. Він міститься в авокадо, мигдалі, шпинаті, горіхах та рослинних оліях;
  • кверцетин — сприяє зміцненню імунітету, зменшує запалення та мінімізує алергічні реакції. Найбільша його кількість міститься у цибулі, яблуках та броколі. Втім ефективніше вживати спеціальні харчові добавки, що містять кверцетин;
  • селен — підтримує імунітет та покращує метаболізм. Варто додати до раціону морську капусту, рибу, яловичину, коричневий рис, бобові та горіхи, адже саме ці продукти є джерелом селену;
  • лікопен — має потужний захист від пестицидів, покращує зір, протидіє розвитку онкологічних захворювань, а також сприяє покращенню мозкової та серцевої діяльності. Його велика кількість міститься у моркві, гарбузі, абрикосах, апельсинах та шпинаті.

Вплив антиоксидантів на здоров’я людини

Сучасні технології дозволили вченим виробляти антиоксиданти штучним шляхом. Кожен бажаючий може придбати біологічну активну добавку та вживати її, не змінюючи докорінно звичний раціон. Загалом синтетичні сполуки ефективні та показують чудовий результат. Втім перед вживанням будь-якої харчової добавки слід попередньо проконсультуватись із лікарем.

Можна отримувати корисні речовини з їжі. Велика кількість антиоксидантів міститься в овочах, фруктах, злакових та бобових. Найкращими їх джерелами є малина, ожина, журавлина, чорниця, буряк, брокколі, спаржа, цибуля та солодким перець. Корисними є картопля та зелений чай.

Нестача антиоксидантів може призвести до пришвидшення темпів старіння та розвитку різних захворювань. Загалом визначити, чи достатня кількість речовин в організмі, доволі складно. Втім існує ряд симптомів, як можуть сигналізувати про наявність проблем із захистом організму. Мова йде про безсоння, слабкість, погіршення стану шкіри, нігтів та волосся. В таких випадках людина може частіше хворіти, мати проблеми з зубами.

Втім варто бути обережними з вживанням харчових добавок, оскільки перенасичення організму антиоксидантами також дуже шкідливе та може призвести до прискорення окислювальних процесів. Тож варто узгоджувати прийом вітамінів з лікарем, а також чітко дотримуватись рекомендацій, наведених в інструкції.
 
Аватар yosypkorol Yosyp Korol
Главред/Youtube03



Комментарии (0)
avatar