Усе, що потрібно знати про комп'ютерну томографію

27.12.2023 183 0.0 0
Усе, що потрібно знати про комп'ютерну томографію
Комп'ютерна томографія (КТ) – це дослідження, в якому використовуються рентгенівські промені та комп'ютер для створення детальних зображень внутрішніх частин вашого тіла. Томограф робить знімки під різними кутами, а комп'ютер об'єднує їх, щоб створити тривимірне (3D) зображення.
 

Навіщо потрібна КТ при раку?

Причин для проходження цього обстеження може бути кілька. А саме:
 
  • Для точної діагностики захворювання.
  • Щоб допомогти визначити, де знаходиться рак, наскільки близько він розташований до прилеглих органів і наскільки він великий. Це може допомогти вашим лікарям вирішити, чи потрібні вам подальші дослідження або яке лікування вам потрібне.
  • Перевірити, наскільки добре працює лікування.
  • Як частина вашого спостереження після лікування.
Усе, що потрібно знати про комп'ютерну томографію

Як проходить КТ?

Після прибуття в клініку ви зазвичай заповнюєте контрольний список або анкету разом із рентгенологом. Вони також пояснюють, чого очікувати під час комп'ютерної томографії.

Перед скануванням зніміть усі прикраси та інші металеві предмети, бюстгальтер, шпильки для волосся навколо сканованої ділянки. Метал заважає сканеру зробити чіткі зображення. Коли прийде час, ваш рентгенолог або асистент відведе вас у кімнату сканування.

Апарат комп'ютерної томографії великий і має форму пончика. Вам можуть зробити ін'єкцію контрастної речовини через канюлю. Після цього ви можете:
 
  • Відчуйте жар і почервоніння протягом хвилини або двох.
  • Мати металевий присмак у роті.
  • Відчуття, ніби ви мочитеся, але це не так – це відчуття поширене і швидко минає.
Зазвичай ви лягаєте на кушетку томографа на спину. Коли ви займете правильне положення, рентгенолог покине кімнату. Лікарі можуть бачити вас на екрані телевізора або через вікно диспетчерської. Ви можете розмовляти один з одним через домофон. Повідомте рентгенологу, якщо ви відчуваєте занепокоєння або клаустрофобію з приводу сканування. 

Сканування безболісне, але може бути неприємним, оскільки деякий час вам доведеться лежати без руху. Ваш рентгенолог може попросити вас час від часу затримувати дихання. Повідомте, якщо у вас виникла скутість і вам потрібно поворухнутися. Сканування зазвичай триває від 20 до 30 хвилин.  
 

Можливі ризики КТ

КТ є безпечним обстеженням для більшості людей, але, як і всі медичні тести, воно має деякі можливі ризики. Ваш лікар і рентгенолог подбають про те, щоб користь від обстеження переважала ці ризики.
Усе, що потрібно знати про комп'ютерну томографію

Деякі з можливих ризиків включають у себе:
 
  • Алергічна реакція. Рідко у людей виникає алергічна реакція на барвник (контрастну речовину). Найчастіше це починається зі слабкості, пітливості та утрудненого дихання. Перед введенням контрастної речовини ваш рентгенолог запитає, чи є у вас алергія. Негайно повідомте, якщо відчуєте нездужання після прийому.
  • Синці та набряки. У вас може з'явитися невеликий синець у тому місці, куди ввели голку для канюлі. Існує ризик витікання контрастної речовини за межі вени. Це може викликати набряк і біль у руці, але це трапляється рідко.
  • Проблеми з нирками. Існує невеликий ризик того, що контрастна речовина може вплинути на нирки. Перед скануванням ваш рентгенолог перевіряє ваші останні результати аналізу крові. Це потрібно для того, щоб переконатися, що ваші нирки працюють добре. Якщо у вас проблеми з нирками, ви можете пройти сканування без контрастної речовини.
  • Радіація. Вплив радіації під час комп'ютерної томографії може трохи збільшити ризик розвитку раку в майбутньому. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо це вас турбує.
  • Вагітність. Вагітним жінкам слід проходити комп'ютерну томографію тільки в екстрених випадках. Якщо ви вагітні або думаєте, що можете бути вагітні, перед скануванням обговоріть ризики з лікарем.

Комп'ютерна томографія дає лікарям можливість точніше діагностувати рак і боротися з ним, тому в більшості випадків її застосування повністю виправдане. Пройти КТ у Києві ви можете в Лікарні ізраїльської онкології LISOD – сучасний сканер і великий досвід фахівців гарантує, що ваші результати досліджень допоможуть зробити ваш курс лікування більш ефективним.
 
Аватар yosypkorol Yosyp Korol
Главред/Youtube03



Комментарии (0)
avatar