Вітамін D: як правильно вживати нутрієнт?

20.01.2024 303 5.0 0
Вітамін D: як правильно вживати нутрієнт?
Вітамін D належить до категорії жиророзчинних сполук, тому здатний накопичуватись в нашому організмі. Втім час від часу все ж таки необхідно поповнювати його запаси. Це можна робити як шляхом правильної дієти, так і вживаючи спеціальні харчові добавки. Другий спосіб є найбільш популярним, оскільки великий відсоток населення світу зазвичай стикається з дефіцитом поживної речовини. Наш матеріал дозволить вам дізнатись більше про особливості правильного вживання вітаміну D.
 

Чому існує підвищена потреба у нутрієнті?

Вітамін D відрізняється з-поміж різних нутрієнтів. Він належить до гормонів та здатний синтезуватися під впливом сонячного світла на нашу шкіру. Важливо отримувати достатню кількість нутрієнта, оскільки це важливо для нашого ментального та фізичного здоров’я.

Зазвичай висока потреба у вітаміні спостерігається у людей, які мають темну шкіру або надмірну вагу. Нерідко проблема стосується людей похилого віку. Ризик дефіциту нутрієнта найвищий там, де люди мають обмежений доступ до сонячного світла через погодні умови. Найпростішим та ефективним способом задовільнити проблеми у поживній речовині є вживання спеціальних добавок. Хороший вибір — вітамін D3 5000 МО від California Gold Nutrition. Його рекомендовано вживати при остеопорозі, м’язовому болі, захворюваннях шкіри, проблемах з імунітетом, нирковій недостатності тощо.
 

Як краще засвоюється вітамін D?

Оскільки вітамін D належить до категорії жиророзчинних сполук, його краще за все поєднувати з продуктами, які мають високий вміст жиру. Тому треба пити добавки з нутрієнтом під час їжі. Краще за все вживати вітамін D разом з горіхами, насінням, жирними молочними продуктами, яйцями та авокадо.

Втім постає цілком логічне питання: коли саме краще пити вітамін D? Переважна більшість людей надає перевагу ранковому вживанню нутрієнтів. Це зручно, тим паче якщо необхідно вживати кілька добавок потягом дня. З цієї причини цілком логічно завести звичку ковтнути пігулку вітаміну D разом із поживним сніданком. Якщо ви забуваєте зробити це своєчасно, спробуйте зберігати вітаміни поруч з обіднім столом або прикріпити спеціальні нагадування на холодильнику.

Існує думка, що вживання вітаміну D у вечірній час може перешкоджати якісному сну. Втім ці дані не підтверджені науково. Насправді чимало досліджень пов’язують низький рівень вітаміну D в організмі з високим ризиком порушень сну та скороченням його тривалості.
Вітамін D: як правильно вживати нутрієнт?

Переваги вживання вітаміну D

Елемент сприяє зміцненню кісток та зубів шляхом покращення поглинання кальцію та фосфору. Крім того, він забезпечує підтримку організму у боротьбі з інфекціями та захворюваннями шляхом стимулювання роботи імунних клітин. Крім того, нутрієнт допомагає регулювати запальні реакції в організмі.

Вітамін D підтримує функцію серця, покращуючи роботу судин та тим самим зменшуючи ризик серцевих захворювань. Важливо й те, що жиророзчинна сполука позитивно впливає на нейротрансмітери в мозку, покращуючи настрій та запобігаючи депресії.

Дефіцит нутрієнта може стати причиною:
 
  • проблем із кістками. Зокрема існує ризик розвитку рахіту у дітей та остеопорозу у дорослих;
     
  • появи м’язової слабкості;
     
  • проблем зі шкірою (зокрема розвитку сухості, зуду, екземи);
     
  • збільшення ризику серцевих захворювань, деяких видів раку, цукрового діабету тощо.
     
Щоб визначити рівень дефіциту вітаміну D, рекомендується звернутись до лікаря, який призначить спеціальну діагностику. За її результатами буже визначене індивідуальне лікування.
 

Чому важливо дотримуватись вказаного дозування?

Надлишок вітаміну D є небезпечним для здоров’я. Важливо чітко дотримуватись призначеного дозування, адже в протилежному випадку можуть з’явитися певні проблеми зі здоров’ям на кшталт гіперкальціємії, пошкодження нирок, неправильного розвитку кісток або слабості м’язів.

Про надлишок вітаміну D можуть свідчити такі симптоми, як біль у суглобах, слабкість м’язів, нудота, втрата апетиту. Може з'являтися відчуття втоми, головний біль та діарея. Нерідко гіпервітаміноз D стає причиною зміни ваги. Саме тому важливо дотримуватись рекомендацій. У разі появи побічних ефектів слід припинити вживання харчових добавок та звернутись до лікаря.
 
Аватар yosypkorol Yosyp Korol
Главред/Youtube03



Комментарии (0)
avatar